сряда, 7 януари 2009 г.

Kris Van Assche - Висш пилотаж в мъжкия дизайн

Крис ван Аш е роден в Белгия през 1976 година. Малко след като завършва „Моден дизайн” в Кралската академия за Изящни изкуства в Антверпен той се мести в Париж, където през 1998 година започва да работи с Hedi Slimane по колекциите на Yves Saint Laurent. От Април, 2007 той е главен дизайнер на Dior Homme, а днес, освен за мъжката линията на известната френска модна къща, той предлага облекла и под собствен лейбъл.

Младият дизайнер е известен с вниманието си към детайла. Колекциите му са много елегантни, шик, модерни. Ван Аш балансира между носталгията към миналото и крайния, радикален модернизъм в колекциите си, създавайки дрехи, които се открояват с естествената линия, обемния силует и запомнящ се детайл.

Дизайнът на креативния белгиец, силно напомня на спортните облекла, като умело претворява този тип дрехи в елегантни, модерни облекла, а комфортът отново е водещ в колекциите му. Крис ван Аш е дизайнер, който залага на лесните облекла, на дрехите, които са лесни за носене, но в никакъв случай лишени от детайл, внимание и сложна конструкция.

В колекцията си пролет/лято 2009 за Dior Homme, белгийският дизайнер залага на светли цветове, меки обеми и същевременно се придържа към класическата мъжка линия.

Често казано, ние предпочитаме високите кецове, тесните панталони, белите ризи и футуристичните очила пред цветните акценти, розовите якета, панталоните от пайети в златисто и костюмите в златно. В колекцията си за Dior Hommе Крис ван Аш, освен, че залага на дребния детайл, добавя известна доза провокативност в облеклата, която изглежда е доста печеливша и малко по-смела от нужното.

За колекцията за собствения си лейбъл Крис ван Аш се вдъхновява едновременно от класиката на добре скроените английски костюми и streetstyle културата. За сезон пролет/лято 2009 на преден план са естествените материи и простите обеми. Линията на облеклата му е семпла, като дори се доближава до понятието „haute couture” със сложните си структури и висшия пилотаж в мъжкия дизайн. Въпреки семплата си линия, колекцията му за сезон пролет/лято 2009 определено е по-добра от тази за Dior Homme.

Няма коментари: